Ultra festival u Splitu – jedan od najvećih festivala u Europi

Ultra festival u Splitu svake godine obara rekorde. Tako je 2015. procijenjeno kako je festival posjetilo više od 150.000 ljudi, a planira se da u godinama koje dolaze taj broj još i raste. Ultra festival Split postao je pravi vrhunski hrvatski turistički proizvod.
Ultra Music FestivalUltra Music Festival je zapravo ogromna produkcija koju organizira tvrtka Ultra Enterprises. Prvo izdanje Ultra festivala održano je 1999. godine u Miamiju. Festival je brzo stekao kultni status i tijekom godina se širio, da bi se danas održavao širom svijeta, na lokacijama poput Buenos Airesa u Argentini, Santiaga u Čileu, Capetowna i Johannesburga u Južnoj Africi, Tokija u Japanu, Singapura, te Ibize u Španjolskoj.
Ultra Europe, odnosno Destination Ultra, svoju je premijeru doživio 2013. godine u srpnju u Splitu i okolici. Riječ je o specifičnom i pomalo drugačijem događaju od ostalih Ultra festivala, jer se razna događanja odvijaju tijekom cijelog tjedna na raznim lokacijama. Osim Splita, tu su Brač, Vis i Hvar, što je odlično za hrvatski turizam jer gosti koji dolaze zbog Ultre ostaju puno dulje i posjete razne lokacije.
Iako je prošlogodišnji splitski dio festivala zbog jake bure trajao dva dana, umjesto planirana tri, na festivalu su ipak zabilježene impresivne brojke. Ukupno je nastupilo 160 izvođača, a drugi dan je, zbog nadoknade propuštenog programa koji je morao biti prvog dana otkazan zbog jake bure, program trajao čak 16 sati i tako je postao najduži program na Ultri po neprekidnom trajanju.
Sve je ovo pratilo više od 500 novinara iz zemlje i inozemstva, što i nije čudno ako se ovim brojkama doda broj od 150000 posjetitelja iz čak 143 zemlje. Ovim brojkama možemo dodati podatak da je, prema nekim procjenama, broj posjetitelja u Splitu u vrijeme trajanja festivala bio viši za nekih 20 posto.
Na temelju ovoga možemo zaključiti kako je riječ o događaju koji će usrećiti sve, od posjetitelja do organizatora i turističke zajednice. Jedini koji se Ultri vjerojatno ne vesele previše su ljudi koji održavaju travu na Poljudu.