Glazbeni festivali u Puli

Hrvatska je turistička zemlja, a posljednjih godina turizam je sve češće vezan za razne glazbene festivale, koji se u većini slučajeva odigravaju tijekom ljeta. Glazbeni festivali poput Dimensionsa, Outlooka i Seasplasha uistinu predstavljaju vrhunski dodatak našoj turističkoj ponudi. Često se upravo oko njih vrti cijela turistička ponuda, jer mnogi gosti dolaze u Hrvatsku ciljano, odnosno zato da vide festival, dok su sve ostale aktivnosti sporedne.
Fort Punta ChristoPrije spomenuti festivali događaju se u srpnju i kolovozu u tvrđavi Punta Christo u Štinjanu nedaleko Pule. Iako je Pula prepuna starih spomenika koji datiraju još u predrimsko doba i prirodnih ljepota kojih se ne bi posramili ni najbolji turistički krajevi, dugo je bila poznatija kao glavna mornarička baza Austro Ugarske Monarhije, te industrijsko sjedište.
Srećom, u posljednje vrijeme grad Pula sve se više orijentira prema turizmu, a jedan od načina na koji to čini su redoviti glazbeni festivali koji privlače mlađu klijentelu koja je poznata po tome da se voli dobro zabaviti i da pritom ne štede novce. Zbog tih činjenica mnogi gradovi na našoj obali pokušavaju krenuti pulskim stopama i organiziraju glazbene festivale.
Prvi u nizu je Seasplash festival, koji će s
voje 15. izdanje doživjeti od 20. do 23. srpnja. Kao i do sada, ovaj festival trudi se biti društveno angažiran i redovito upozorava na potrebu zadržavanja razuma i tolerancije, te borbe protiv ugnjetavanja i nametnutih autoriteta. Dimensions će se održati od 30. kolovoza do 3. rujna. Riječ je o festivalu underground elektroničke glazbe kojoj savršeno odgovara neobični i pomalo mistični prostor napuštene tvrđave Punta Christo. I za kraj, Outlook se održava od 7. do 10. rujna i okuplja ljubitelje dance glazbe. Svi oni mogu uživati u tri dana sjajnih glazbenih nastupa, koje mogu upotpuniti ostalim atrakcijama koje Pula i njezina okolica nude. Kada se sve to zbroji, doista se isplati posjetiti neki od ovih festivala.