The magic of Croatian music festivalsO čaroliji glazbe mnogo se govori, ali postoje mjesta i događaji koji tu istu glazbu čine još čarobnijom. Kada je riječ o hrvatskoj glazbi, svakako je bitno spomenuti hrvatske glazbene festivale, poseban element koji glazbu čini popularnijom i pristupačnijom slušateljima.

Povijest hrvatskih glazbenih festivala

Prvi glazbeni festivali u Hrvatskoj počeli su se pojavljivati 60-ih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme riječ je bilo o događanjima natjecateljskog karaktera, na kojima su autori i glazbenici mogli predstaviti svoje nove uratke. Na tim su festivalima nastupale ondašnje najveće zvijezde, poput Ive Robića, Vice Vukova, Tereze Kesovije i Ljupke Dimitrovske. U vremenima bez interneta i drugih sredstava globalne komunikacije, to je bio najbolji način kako doprijeti do najšire publike.

Danas takvi festivali i dalje postoje, ali su primat preuzeli festivali druge vrste, na kojima u nekoliko dana posjetitelji mogu vidjeti kompletne koncerte izvođača. Takvi koncerti dovode vrhunska, kako hrvatska, tako i svjetska glazbena imena, a polako postaju i sve veća turistička atrakcija koja dovlači i veliki broj turista u mjesto održavanja.

Najpopularniji hrvatski glazbeni festivali

Hrvatska je zemlja u kojoj se u svakom većem mjestu održava neki festival, ali pojedini se ipak ističu, bilo brojem posjetitelja, kvalitetom radova i izvođača, ili tradicijom. Od klasičnih festivala, svakako valja izdvojiti Splitski festival, Zagrebački festival, Opatijski festival, Melodije Istre i Kvarnera, Hrvatski radijski festival i Festival kajkavskih popevki u Krapini. Neki festivali imaju tradiciju dugu pet desetljeća, neki su relativno novi, ali svi se ističu kvalitetom, kao i pjesmama koje se pamte.

Što se drugih festivala tiče, i tu se može naći širok izbor, koji se razlikuju po mjestu na kojem se održavaju, kao i po tipu glazbe. Inmusic festival u Zagrebu traje tri dana i dovodi velika svjetska imena. Seasplash jedan je od najdugovječnijih festivala, a posjetitelji će četiri dana moći uživati u prekrasnom ambijentu tvrđave Punta Christo pored Pule, kao i u velikom broju izvođača i popratnih sadržaja. I za kraj, svakao valja spomenuti Ultra Europe u Splitu, trodnevnu feštu elektronske glazbe koja se održava na kultnom splitskom Poljudu, a koju i mnogi ugledni svjetski recenzenti uvrštavaju među najbolje festivale u svijetu.